قانون پس گرفتن پول پیش خانه از صاحبخانه|قانون پس دادن پول رهن مستاجر

قانون پس گرفتن پول پیش خانه و آشنایی با آن برای موجر و مستاجری بسیار ضروری است. قبل از شروع مقاله باید بگوییم

توسط مدیر سایت در 2 مرداد 1402

قانون پس گرفتن پول پیش خانه و آشنایی با آن برای موجر و مستاجری بسیار ضروری است. قبل از شروع مقاله باید بگوییم اگر با مشکلات حاد و خاصی مواجه شدید و درگیر یک پرونده حقوقی شدید حتماً قبل از هر اقدامی از مشاوره با یک وکیل متخصص ملک در تهران یا شهرستان کمک بگیرید تا راه درست و فعالیت صحیح شما را نشان دهد تا زودتر به نتیجه برسد.

قانون پس گرفتن پول پیش از صاحبخانه

اجاره کردن خانه توافقی دو طرفه است بین مستاجر و صاحبخانه است. و این توافق‌ها و قراردادها به خصوص وقتی آثار مالی دارد ، دو طرف را ملزم می‌کند قرارداد را به طور کامل اجرا نموده و شروط آن را تک تک انجام دهند.

پس ندادن پول پیش مستاجر

طبق قانون پس گرفتن پول پیش خانه صاحبخانه ملزم است در سررسید اجاره مبلغ ودیعه را به مستاجر برگرداند. گاهی یکی از دو طرف قرارداد ممکن است بخواهند از اجرای موضوع اصلی آن و یا شرایط آن خودداری کند . در نتیجه وی مرتکب تخلف شده و مسئول جبران خسارت آن است.

یکی از این قراردادهای متداول در زمینه امور مالی قرارداد اجاره و تملیک منافع به مستاجر است .طبق قانون اگر توافقی برای اجاره ملک بین صاحبخانه و مستاجر برقرار بشود. دو طرف ملزم و متعهد به انجام تکالیفی می‌باشند. مثلاً مستاجر موظف است در زمان معین و مشخص اجاره بهای ملک را پرداخت نموده و صاحبخانه نیز موظف است کلیه منافع ملک را در اختیار مستاجر قرار دهد.

اگر صاحبخانه پول پیش مستاجر را پس نداد چه کار باید کرد؟

بر اساس قانون پس گرفتن پول پیش خانه لازم است حتما بین مستاجر و موجر قراردادی هرچند دستی نوشته شود و توسط دو شاهد امضا شود. طبق توافق اجاره نامه ممکن است صاحبخانه غیر از اجاره بها مبلغی را تحت عنوان ودیعه از مستاجر دریافت کند .و این مبلغ برای خسارت‌های احتمالی وارد به ملک از سوی مستاجر دریافت می‌شود .

مشخص است که وقتی اجاره نامه تمام می‌شود و توسط صاحبخانه تمدید نمی‌شود ،باید این مبلغ به مستاجر پس داده شود .و طبق قانون تملک صاحبخانه ملزم است آن را به مستاجر برگرداند. و اگر از پرداخت آن سرباز زد می توان از مراجع قضایی پیگیری نمود.

در ادامه به اثرات قانونی عدم پرداخت پول پیش مستاجر توسط صاحبخانه خواهیم پرداخت.

اثرات قانونی عدم پرداخت پول پیش مستاجر توسط صاحبخانه

در رابطه با پس ندادن پول پیش توسط صاحبخانه و قانون پس گرفتن پول پیش خانه چند سوال مطرح خواهد شد:

  1. اگر صاحبخانه در زمان سررسید قرارداد اجاره رهن را برنگرداند، برای پس گرفتن آن چه کاری باید انجام داد؟
  2. آیا پس ندادن پول پیش شامل جریمه نیز می‌شود؟
  3. اثرات حقوقی و پیامدهای ندادن پول پیش مستاجر توسط صاحبخانه چیست؟
  4. آیا می‌توان در صورت عدم پرداخت پول بیشتر توسط صاحبخانه ملک او را توقیف نمود؟
  5. آیا این امکان وجود دارد که به خاطر عدم پس دادن پول پیش توسط صاحبخانه مستاجر ملک را تخلیه نکند؟
  6. راه‌ها و روش‌های قانونی برای گرفتن پول پیش چه هستند و چقدر زمان می‌برند؟

چگونگی پس گرفتن پول پیش از صاحبخانه

پس از نوشتن قرارداد اجاره بین مالک و مستاجر، مبلغی به عنوان پول پیش از مستاجر دریافت می‌شود . با تمام شدن مدت اجاره و عدم تمدید  آن توسط صاحبخانه ، امکان رسیدگی حقوقی وجود دارد .در هر حال اجاره یک تعهدی بین صاحبخانه و مستاجر است که پس از تمام شدن آن صاحبخانه ملزم است پول پیش مستاجر را پس دهد . و مستاجر نیز ملزم است خانه را سالم تحویل صاحبخانه دهد. اما گاهی اتفاق می‌افتد که صاحبخانه از پس دادن پول پیش خودداری می‌کند و طفره می‌رود. در این موارد مستاجر می‌تواند به مراجع قضایی رجوع کند. و ابتدا اظهارنامه قانونی را به صاحبخانه ارسال می‌کند. که معادل با مبلغی که ودیعه است مشخص می‌شود که باید در مدت معینی به مستاجر پرداخت شود . و اگر در مدت مشخص از پرداخت آن سر باز زد ، مستاجر می‌تواند بر اساس میزان پول پیش به شورای حل اختلاف و یا دادگاه حقوقی مراجعه و درخواست شکایت کند .

لزوم داشتن قرارداد اجاره به صورت رسمی برای دریافت پول پیش

برای پیگیری و دریافت پول پیش بر اساس قانون پس گرفتن پول پیش خانه ، ابتدا باید مدرک یا سندی را به دادگاه ارائه دهیم .که میزان پول پیشی یک مستاجر به صاحبخانه داده در آن مشخص باشد. این سند می‌تواند یک رسید بانکی باشد که دو شاهد آن را امضا نموده . و یا قرارداد اجاره بین دو نفر باشد که در آن میزان پول پیش و پرداخت آن تایید شده است همین که مستاجر بتواند ثابت کند پول پیش را پرداخت کرده کافیست مستاجر وقتی می‌تواند پول پیشش را دریافت کند که قرارداد اجاره تمام شده باشد و بتواند ثابت کند که آماده تخلیه ملک است

آیا عدم پرداخت پول پیش به مستاجر جریمه دارد؟

اگر صاحبخانه پول پیش مستاجر را پس نداد و مستاجر دادخواست حقوقی تنظیم کرد. و تشریفات قانونی را انجام داد ، صاحبخانه محکوم به پرداخت پول پیش می‌شود . ولی اگر از دادن پول پیش خودداری نمود ، در این صورت می‌توان با استفاده از محکومیت مالی او و عدم امکان توقیف اموال او حکم جلبش را از طریق دادگاه تقاضا نمود.

آیا امکان مصادره کردن ملک صاحبخانه در ازای پس ندادن پول پیش وجود دارد؟

طبق قانون در صورتی که صاحبخانه پول پیش مستاجر را پس نداد ، این اجازه به طلبکاران داده می‌شود که به جای پس ندادن پول پیش ، بتوانند ملک صاحبخانه را توقیف کنند.

 

خودداری نمودن مستاجر از خالی کردن ملک وقتی صاحبخانه پول پیش را نمی‌دهد

گاهی اوقات اتفاق می‌افتد که مستاجر قراردادش تمام شده و چون پول پیش خود را پس نگرفته از تخلیه ملک خودداری می‌کند. این کار از نظر قانونی درست نیست و مستاجر نمی‌تواند به این دلیل که صاحبخانه پول او را پس نداده از تخلیه ملک خودداری کند . زیرا وقتی که قرارداد مستاجر تمام می‌شود. دریافت پول پیش خود را فقط وقتی می‌تواند از مرجع قضایی بگیرد که ملک را تخلیه نموده باشد . ولی اگر به جای پس ندادن پول پیشش توسط صاحبخانه از تخلیه ملک خودداری کند ، صاحب خانه می‌تواند درخواست پرداخت اجرت زمانی که بعد از پایان یافتن اجاره گذشته بدهد.

سخن پایانی

در پایان باید گفت اگر بخواهیم قراردادمان بی‌نقص باشد ، لازم است طبق قانون پس گرفتن پول پیش خانه ، حتماً قرارداد خوب و محکمی ببندیم . و هر ساله با تمدید قرارداد حتماً باید پشت قرارداد نوشته و آن را امضا کنیم . چرا که در صورت هرگونه مشکل اولین چیزی که لازم است قرارداد است. زیرا با استناد به آن می‌توانید مراحل کار را ادامه دهید و برای دریافت پول پیشتان اقدام کنید.

آخرین مطالب
مقالات مشابه
نظرات کاربرن